ARS -näyttely

Tänä vuonna Helsingissä nykytaiteenmuseo Kiasmassa järjestettävä ARS17 on yhdeksäs nykytaiteen suurimittainen näyttely Suomessa. Yhdeksän ARS-näyttelyä ovat niin ihastuttaneet kuin kauhistuttaneet suomalaista yleisöä ja lehdistöä, näyttelyt ovat käsitelleet ajankohtaisia aiheita ja tutustuttaneet suomalaiset nykytaiteen maailmaan.

Näyttelyssä on muutamia suomalaisia nykytaiteilijoita mutta pääpaino näyttelyssä on ulkomaalaisissa taiteilijoissa, taiteilijoita on useita kymmeniä ja teoksia saattaa olla esillä jopa satoja.

Ensimmäinen ARS-näyttely

Vuonna 1961 järjestettiin ensimmäisen kerran ARS-näyttely Suomessa. Upouusi näyttely järjestettiin Ateneumin taidemuseossa ja sen tarkoituksena oli esitellä nykytaidetta suomalaisille sekä tavoitteena saattaa Suomen taide kansainvälisemmälle tasolle. Tämä ARS näyttely herätti paljon ihmetystä suomalaisissa, sillä vuonna 1961 Suomessa nykytaidetta ei vielä käsitetty kunnolla taiteeksi.

Näyttely järjestettiin yhteistyössä Italian, Ranskan sekä Espanjan kanssa ja näyttely koostui näistä kolmesta maasta tulevista sekä suomalaisista taiteilijoista.

Näyttelyn esikuvana toimi muun muassa joka toinen vuosi järjestettävä Venetsian Biennaali, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1895.

ARS näyttely vuonna 1969

ARS69 oli vuoden 1961 näyttelyä kansainvälisempi, Eurooppalaisten taiteilijoiden lisäksi tähän näyttelyyn otettiin mukaan taiteilijoita Japanista, Etelä-Amerikasta sekä Yhdysvalloista. Näyttelyssä oli esillä uusia taidesuuntauksia kuten kineettinen- ja minimalistinen taide.

Vuoden 1969 näyttelyssä käsiteltiin ihmisiä eri näkökulmista ja näyttelyssä oli esillä ihmisten osia kuten korvia tai rintoja sekä alastomia ihmishahmoja.

Edellisen ARS- näyttelyn tavoin ARS69 herätti paljon keskustelua, sillä nykytaidetta ei vieläkään ollut täysin hyväksytty taiteen piiriin Suomessa.

ARS74

70- luvun ainoassa ARS näyttelyssä esillä ollut taide oli maallikolle helpompi ymmärtää kuin aikaisempien vuosien ARS näyttelyiden teokset, sillä näyttelyn teemana oli realismi eikä abstraktia taidetta ollut esillä tänä vuonna ollenkaan.

ARS74:ssä oli alun perin tarkoitus olla teoksia DDR:stä ja Neuvostoliitosta, ideana oli tehdä näyttelystä kohtaamispaikka idän ja lännen nykytaiteelle, valitettavasti tätä suunnitelmaa ei kuitenkaan kyetty toteuttamaan.

ARS 80-luvulla

Vuonna 1983 alkanut ARS83 räjäytti kävijäennusteiden pankin ja sai kuukauden lisäaikaa, näyttely jatkui siis suuren suosionsa ansiosta vuoden 1984 alkuun asti.

ARS83 keskittyi pääasiassa videotaiteeseen ja performanssitaiteeseen, siellä pääsi tällä kertaa myös näkemisen lisäksi koskemaan ja kuuntelemaan aiempia vuosia enemmän. Näyttelyssä oli ensimmäistä kertaa myös lapsille suunnattu oma osio.

Vuonna -83 näyttelyä sponsoroi Säästöpankkien Keskus Osake pankki ja näyttely sai paljon kritiikkiä liian näkyvästä rahoituksesta, näkyvä sponsorointi herätti keskustelua myös siitä ohjasiko raha taidetta?

ARS94

Teema vuonna -94 oli yksityisen ja julkisen välinen erottelu modernisuuden rakenteena. Ars94 – näyttelyssä oli esillä taidetta jo 25:stä eri maasta.

Vuonna 1994 oli kulunut reippaat kymmenen vuotta edellisestä ARS – näyttelystä ja nykytaiteen kenttä oli sinä aikana ehtinyt laajentua lisää.

Niin lehdistöä kuin yleisöä järkyttäneessä ARS94 näyttelyssä käytettiin eritteitä taiteessa aiempia ARS- näyttelyitä enemmän, oli pissakukkia, pissaamisjälkiä lumessa ja tehosekoittimia, jotka sekoittivat verta, spermaa ja virtsaa keskenään. Eritteiden hajun sanottiin herättäneen kauhistusta kävijöissä ja joidenkin pelänneen HIV-tartuntaa tehosekoittimesta roiskuneesta verestä.

Ensimmäinen ARS-näyttely 2000-luvulla

Vuonna 2001 teemana oli kolmas tila ja kulttuurien kohtaaminen, aikaisemmin samana vuonna tapahtuneiden 11/9 terroristi-iskujen vuoksi teema oli hyvin ajankohtainen. ARS01 oli ensimmäinen ARS -näyttely, joka järjestettiin nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä, jossa se järjestetään tänäkin vuonna.

Vuoden 2006 ARS-näyttely

Toden tuntu oli teemana vuonna 2006, näyttelyssä jossa käsiteltiin muuttunutta maailmaa ja tässä näyttelyssä saattoi kävijöitä hiukan maailmanmeno ahdistaakin. ARS16 näyttelyssä oli esillä aiempia vuosia enemmän aasialaista taidetta. ARS06 sai paljon kritiikkiä näkyvästä sponsoroinnista, samaan tapaan kuin ARS83 sai parikymmentä vuotta aikaisemmin.

50-vuotias ARS

Vuoden 2011 ARS- näyttelyssä päästiin tutustumaan paremmin afrikkalaiseen nykytaiteeseen ja tavoitteena oli esitellä suomalaisille monipuolisempi kuva, siitä mitä kaikkea afrikkalainen nykytaide käsittää. Keskeisiä teemoja afrikkalaisuuden lisäksi, vuonna 2011, olivat muun muassa pakolaisuus ja ympäristöongelmat. Jokainen näyttelyyn osallistunut taitelija kyseisenä vuonna oli joko syntynyt tai asunut Afrikassa. Painopisteinä olivat Etelä- sekä Länsi-Afrikan maat.

ARS11 – näyttelyssä juhlistettiin myös ARS-näyttelyiden 50-vuotiasta taivalta.

Tämän päivän ARS17

ARS17 näyttelyn teemana on digitaalinen murros ja näyttelyn nimenä tänä vuonna toimii Hello World! Yhä useampi palvelu siirtyy verkkoon ja ihmiset käyttävät aikaisempaa enemmän internetiä jokapäiväisessä elämässään, tänä vuonna järjestettävä näyttely käsittelee verkon vaikutusta taiteeseen.

Näyttelyyn poimitut taiteilijat ovat herättäneet huomiota ja saaneet ihmiset ihastuksen valtaan internetin välityksellä.

Tähän mennessä Suomen lehdistön suurimman mielenkiinnon on herättänyt, Hollywood näyttelijä Shia Leboufin osallistuminen ARS-näyttelyssä esillä olevaan #ALONETOGETHER -teokseen. Teoksessa on Kiasmaan pystytetty mökki, jossa kävijät voivat käydä keskustelemassa Shia Leboufin sekä hänen kahden ystävänsä, suomalaisen Nastja Säde Rönkön ja Britanniasta kotoisin olevan Luke Turnerin kanssa internetin välityksellä. Kolme taiteilijaa asuu syrjäisissä mökeissä Suomen Lapissa, täysin eristyksissä muusta maailmasta ja tämä Kiasmassa sijaitseva mökki on heidän ainoa yhteytensä ulkomaailmaan. Performanssin päätyttyä on mahdollisuus nähdä kohtaamisista koottu dokumentti mökissä.

Esillä tänä vuonna on myös muun muassa Ed Atkinsin videoinstallaatio Ribbons. Osana näyttelyä on myös palvelu ARS17+ Online art, joka esittelee verkossa 16 taiteilijan teoksia.

Kiasma, jossa tämän vuoden ARS-näyttely järjestetään on auki tiistaista sunnuntaihin ja alle 18-vuotiaille on ilmainen sisäänpääsy, yli 18-vuotiaille sisäänpääsyn hinta on noin 12-14 euroa. Mikäli kiinnostuit ja haluat nähdä tämän vuoden ARS-näyttelyn, niin tiedät nyt mihin mennä. ARS näyttely aukeni maaliskuun viimeisenä päivänä ja koska tänä vuonna juhlitaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä, osana Suomen juhlaa, ARS17 näyttelyyn liittyviä tapahtumia on pitkin vuotta.