Olisiko valofestivaalille parempaa paikkaa ja aikaa kuin tammikuinen Suomi? Aika, jolloin moni toivoisi enemmin valoa elämäänsä. Ollaanhan vuoden pimeimmässä kuukaudessa, jolloin moni käpertyy mielellään sohvannurkkaan ja päättää pysytellä siellä odottamassa ensimmäisiä kevät auringon säteitä. Toisille pimeä aika on suorastaan tuskallista, sillä vähäinen valo saattaa laittaa mielen matalaksi ja energiatasokin tuntuu olevan normaalia alhaisempi.
Valoa pimeään
Yhdeksän kertaa järjestetty Lux festivaali Helsingissä on ottanut paikkansa kaupunkilaisten tapahtumien joukossa ja se on noussut koko kaupungin valoelämykseksi, kun valaistut rakennukset, valoshow’t ja valoilla rikastetut taideteokset tekevät arjesta huomattavasti valoisamman.
Yleisö kiittää
Kyseiselle festivaalille on ollut selvästi kysyntää, sillä vuonna 2016 tehdyn asiakastutkimuksen perusteella kävijöistä yli 90% koki festivaalin olevan Helsinkiin erityisen sopiva. Huimat 99% kävijöistä koki tapahtuman kokonaisuutena erittäin tai melko hyväksi ja suurin osa vastaajista kertoi suosittelevansa festivaalia tuttavalleen.
Lux festivaali on siis päässyt tavoitteeseensa; se on tuonut kaupunkilaisille jotain uutta ja kaivattua. Tämän lisäksi se on onnistunut rakentamaan festivaalipakettinsa niin, että se on tehnyt kävijät tyytyväisiksi.
Suomen ja Helsingin tapahtumista suurin osa keskittyy kesäaikaan, jolloin ilmat suosivat ja kansa hakeutuu ulkotiloihin. Toisaalta talviajalle laadukkaita tapahtumia saa etsiä, joten moni kaipaa taatusti kulttuuria ja viihdettä myös talviaikaan. Vierastettu talvi tarjoaa puitteet toisenlaisille elämyksille kuten tässä tapauksessa valon leikille pimeydessä.
Mitä valotaide on?
Valotaide on uudenlainen tapa kiinnittää ihmisten huomio. Teknologia ja nopeat muutokset tietoliikenneyhteyksissä ovat tehneet ihmisistä vaativia, jotain uutta ja erilaista kaivataan ainaisen saman esittämisen sijaan. Valotaiteella on ihmeellinen voima pimenevässä illassa tai tiettyjen maiden pimeissä kuukausissa. Se saa rakennukset, tilat ja kaupungin näyttämään aivan uudelta. Samalla se tuo yleisön yhteen; valolla on mielenkiintoinen voima saada ihmiset tuntemaan yhteenkuuluvuutta tuntemattomienkin kanssa avoimissa ulkotiloissa.
Valotaiteen avulla rakennetut valofestivaalit ovat jotain uutta ja massiivista, elämyksiä uudenlaisella otteella, jota monet nyt kaipaavat. Niihin on helppo saapua sillä julkiset ulkotilat ovat kaikkien aluetta ja niihin osallistumiseen on huomattavasti matalampi kynnys kuin hienoon taidegalleriaan astumiseen.
Valotapahtumaan voi tuoda riehakkaat lapset eikä sinne tarvita smokkia; kukaan ei närkästy siitä. Valofestivaalin järjestäminen vaatii tietysti monien asioiden suunnittelua mutta toisaalta ulkotapahtuman järjestämisessä on puolensa. Tilaa on yleensä riittävästi ja tapahtuman venyttäminen usean päivän mittaiseksi on helppoa kun sitä ei ole rajattu esiintymislavalle tai pieneen galleriaan.
Valotapahtumat ovat kasvaneet maailmalla huippusuosituiksi, esimerkiksi Moskovan valofestivaaleilla kävi 8 miljoonaa vierailijaa. Valotapahtumissa on nähty yhä enemmin interaktiivisia teoksia ja tulevaisuudessa niiden osuus tulee varmasti kasvamaan, jotta yleisön mielenkiinto saadaan pidettyä yllä.
Tulevilla festivaaleilla nähdään varmasti myös hologrammi-teoksia sekä erilaisten elementtien yhdistelmiä kuten vesi ja valo. Valofestivaalien tulevaisuuden kannalta tärkeää on tapahtuman rakentaminen niin, että se jaksaa kiinnostaa vielä seuraavanakin vuotena. Tähän tarvitaan muunneltavia oheistapahtumia, joissa on hyväksi havaittu ja toimiva pohja.
Onnistuneet oheistapahtumat
Vuosien varrella Lux festareihin on liitetty yhä useampia oheistapahtumia. Osa tapahtumista on liittynyt ihan itsestään, joista on saatu festareihinkin uutta nostetta. Lux Eat on kasvanut oheen hyväksi ruokatapahtumaksi, jossa on mukana pääkaupunkiseudun ruokaravintoloita ja -rekkoja tarjoilemassa loistavia annoksia festivaalivieraiden nälkään, ja museoissa ja klubeilla sattuu ja tapahtuu myös festivaalin innostamana.
Tapahtuma onkin ollut hieno boosti joulunjälkeiseen tylsyyteen, jolloin kaupunki on tuntunut elävän tyhjäkäynnillä. Nyt moni paikka on löytänyt Luxin kautta tavan löytää asiakkaita uudenlaisella tempauksella keskitalven kohmeessa. Pop-up kahvilat, klubitapahtumat ja näyttelyt kietoutuvat hienosti yhteistyöksi, joka tuottaa hedelmää ihan jokaiselle. Rakennuksia ja taideteoksia on valaistu Luxin innoittamana ja tapahtuman järjestäjät toivovat saman trendin jatkuvan myös tulevaisuudessa.
Mitä Luxissa tehdään?
Lux on ennen kaikkea elämystapahtuma, jossa kävijät nauttivat näkemästään. Se on valotaiteilijoiden ja elämyksistä vastaavien tempaus, jonka aikana katsojat saavat nauttia kaupungista hieman erilaisessa perspektiivissä.
Moni rakennus ja tila näyttävät aivan uudenlaiselta kun tehokeinoiksi on otettu valotaide. Samalla kaupunkilaisille avautuu uusia kulmia ja paikkoja, joissa ei ole ehkä tullut vierailtua. Oheistapahtumien avulla tapahtuma on rakennettu kivaksi paketiksi, josta jokainen vierailija voi nauttia omien mieltymysten mukaan.
Yksi Luxin vahvuuksia on sen soveltuvuus hyvin laajalle yleisölle, siitä nauttivat lapset, vanhukset, nuoret ja kaikenlaiset ihmiset, jotka haluavat tammikuiseen Helsinkiin valoa, iloa ja mielekkäitä tapahtumia. Lux on nostanut itsensä arvostettujen tapahtumien joukkoon ja se on vakuuttanut yleisönsä taiteellisuudella, mutta se ei tee sitä otsa rypyssä, vaan sopivan rennolla otteella.
Suomi 100
Tammikuussa 2017 järjestetty Lux avasi hienosti Suomen 100-vuotisjuhlavuoden. Helsinkiin rakennettiin reitti valotaideteoksien ympärille ja niiden toteuttamisesta vastasivat taiteilijat Suomesta, Meksikosta ja Hollannista. Tapahtuma oli 5-päiväinen ja se koostui 15 eri teoksesta.
Kaapelitehtaan Lux In näyttely kesti 10 päivää ja se toi tiloihin valoin ja videoin tehtyä taidetta. Tapahtuma on Helsingin kaupungin järjestämä ja se on maksuton, tapahtumassa vieraili tammikuussa puoli miljoonaa katselijaa ja yleisön hyvän palautteen myötä jatkossa on lupa odottaa vielä suurempia kävijämääriä.